صدیقه امیدی؛ بازار: کهگیلویه و بویراحمد سرزمین چهارفصلی است که طبیعت نقشی دیگرگونه برآن نگاشته و یکی از این نقشها روستایی است که نگین دامنه های کوه خامی بوده و مارین نام دارد.
روستای مارین که در فاصله ۱۹۸ کیلومتری جنوب غربی یاسوج و ۳۶ کیلومتری گچساران قرار دارد، پیوندی است از طبیعتی بکر و تاریخی کهن که قلعههای متعدد روستا حکایت از این تاریخ دارد و این روستا همچون ماسوله دارای خانههای پلکانی است و بافت زیبا و پیشینه تاریخی اش هر گردشگر و تاریخ شناسی را به طبیعت زیبا و قلعههای متعدد روستا میکشاند.
کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۳۷۰ جاذبه گردشگری شناسایی شده، ۱۲ منطقه نمونه گردشگری مصوب و ۱۳ روستای هدف گردشگری دارد و مارین یکی از این روستاها است.
روستای مارین، در میان کوهها احاطه شده و دژی در برابر ناملایمات تاریخی ساخته و عبور راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بی شاپور تنها در فاصلهای کمتر از هفت هزار متر از این روستا خود گویای سرگذشت عجین شده مارین با تاریخ است.
ساخت خانههایی پلکانی که در آن حیاط هر خانه سقف خانهای دیگر است مارین را به روستایی با مختصاتی خاص تبدیل کرده و طبیعت شگفت انگیز و زیبای روستا در مسیر جریان رودخانه شاه بهرام که از شمال شرقی روستا میگذرد، ردپایی سبز و طبیعتی شگفت انگیز بر جای میگذارد.
کوه خامی این روستا را همچون نگینی در دل خود جای داده و آب و هوای مارین در فصول بهار و پاییز ملایم و مطبوع، در تابستان نسبتاً گرم و در زمستان نیز سرد و خشک است.
مارین؛ بهشت گمشده طبیعت و تاریخ در دل کهگیلویه و بویراحمد
مارین روستایی با چشمه زارهای متعدد، باغهای زیبا قلعهها، امامزاده و رودخانه و درخت و سبزه است و هر آنچه از زیبایی است در خود جای داده تا مقصدی باشد برای کسانی که طبیعت و تاریخ را در کنار هم به تماشا مینشینند.
در این روستا در کنار هر کوچه باغی بوی نم خاک و طراوت آب در تلالو تابناک خورشید که از لابلای درختان سرک میکشد، تو را با نسیم و آب و آفتاب پیوند میدهد.
ساده زیستی و زندگی بر پایه طبیعت در این روستا به چشم میخورد، زندگی ارگانیک را میتوان در جای جای این روستا حس کرد، از بنه های مغز شده که سالیان درازیست به هنر مارینی ها مشهور است گرفته تا رب انارهایی که هر گردشگری را برای چشیدن طعم آن وسوسه میکند، همه و همه این را میرساند که زندگی در مارین با کوه و دشت و طبیعت جریان دارد
باغات لیموشیرین، لیموترش، بادام و انگور که درختانشان هر کدام در کنجی از روستا جا خوش کرده، هر بینندهای را مسحور خود میکند و آسمان لاجوردی اش در طول روز جولان گاه پرندگانیست که بال گسترانیده تا زیباییهای خلقت را به رخ همگان بکشند و شاهین و کبک در میان پرندگان این منطقه بسیار دیده میشود.
مارین از روستاهای زیبای کهگیلویه و بویراحمد است که گردشگران و زائران فراوانی را برای زیارت آستانه امامزاده بیبی حمیده خاتون (ع) که در ضلع شرقی روستا قرار دارد، راهی روستا میکند.
نسب شریف این امامزاده بنا به شجره نامهای به تاریخ تحریر « ۱۳۲۰ ه. ق»، به امام موسی کاظم (ع) منتهی میشود نسبت این امامزاده بدینگونه در این شجره نامه آمده است: بیبی حمیده خاتون بنت احمد بن الحق بن عقیل بن عبدالله بن حسن بن امام بحق موسی کاظم.
بنای ساختمان بقعهای قدیمی، شش ضلعی مدور با گنبدی استوانهای است که به احتمال گنبدخانه آن مربوط به بناهای عصر صفویه بوده است.
همچنین در این روستا زنان از هنرهای دستی بی بهره نبوده و صنایع دستی و بافتههای پشمی، پیوند طبیعت و مردم را قویتر از همیشه نمایان میکند.
هنر مردمان این روستا در گلها و نقش و نگارهای جاجیم، گلیم، قالی و توبره متولد شده و جان میگیرد و چون تابلویی زیبا در تاریخ زندگی زنان روستا ثبت میشود.
بافندگان اغلب طرحها و الگوهای خود را از دل طبیعت گرفته و ترسیم میکنند.
اینجا در مارین غذاهای سنتی به مذاق مردم بیشتر خوش میآید و دوغ محلی، ماست، روغن محلی، کره، نان محلی، آش کارده، شیربرنج، آش دوغ و دیگر غذاهای محلی استان زینت بخش سفرههای مردمان این دیار است.
گردشگری روستایی از شاخصهای عمدۀ ساختاری و کارکردی برنامه های توسعه در جهان است
مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: گردشگری روستایی، یکی از شاخصهای عمدۀ ساختاری و کارکردی برنامه های توسعه، در بسیاری از کشورهای جهان و از بخشهای مهم در فعالیتهای اقتصادی و ایجاد زیرساختها برای توسعه ی پایدار است.
مجتبی امیرحسینی افزود: گردشگری روستایی، گردشگری در محیط روستایی است که بر فرهنگ و بافت سنتی روستا، هنر و صنایع روستایی و آداب و رسوم سنتی تأکید دارد و می تواند با برنامه ریزی اصولی و مناسب، شناسایی مزیتها و محدودیتهای آن در توسعۀ مناطق روستایی، نقش مؤثری ایفا کند.
مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد: کهگیلویه و بویراحمد می تواند به مقصد مهمی برای گردشگری روستایی تبدیل شود
وی با بیان اینکه کهگیلویه و بویراحمد می تواند به مقصد مهمی برای گردشگری روستایی تبدیل شود، گفت: مناطق روستایی استان دارای، مناظر طبیعی زیبا، روستاهای بکر، کوهستانی و جنگلی و تفاوتهای اقلیمی و ترکیبی از آداب و سنن محلی و تنوع فرهنگی بوده که می تواند محیطی راحت، فرحبخش و جذاب برای گردشگران باشد.
وی بیان داشت: کشورهای اروپایی به این گردشگری نگاه ویژهای داشته و با رونق این نوع گردشگری توانستهاند در اقتصاد محلی روستاها درآمد مستقیم ایجاد کنند.
امیر حسینی تصریح کرد: در سفرهای نوروزی سال جاری، ۲۰۵ هزار و ۲۵۲ نفر در استان اسکان داده شدند.
۴۲۱ هزار و ۶۵۳ نفر در سفرهای نوروزی از جاذبههای کهگیلویه و بویراحمد دیدن کردند
وی بیان داشت: همچنین ۴۲۱ هزار و ۶۵۳ نفر نیز از جاذبههای استان کهگیلویه و بویراحمد دیدن کردند.
نائب رئیس انجمن راهنمایان گردشگری کهگیلویه و بویراحمد نیز در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: توسعه گردشگری در نواحی روستایی میتواند نقش مهمی در متنوع سازی اقتصاد روستایی داشته و زمینه ساز توسعه پایدار آن باشد و رشد اقامتگاههای بومگردی، امکانات اقامت در روستاها را آسانتر و همچنین، راههای رفتوآمد به روستاها نیز تسهیل شده و همین امر، تقاضای سفر به این مناطق را افزایش می دهد.
مهدی پور انصاری افزود: برای بهبود نقش گردشگری در متنوع سازی اشتغال و افزایش درآمد خانوار روستا، برنامه ریزی و سرمایه گذاری در این صنعت ضروری است.
وی بیان داشت: با برنامهریزی دقیق و بهرهگیری از ظرفیتهای استان می توان صنعت گردشگری را به یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی تبدیل کرد.
پورانصاری اظهار داشت: جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی برای توسعه زیرساختهای گردشگری استان می تواند به توسعه این بخش کمک کند.
با توجه به اینکه گردشگری یکی از سه محور اصلی توسعه استان در سند آمایش سرزمینی است، می توان با ایجاد زیرساختها، سرمایه گذاری و معرفی بیشتر و توسعه بوم گردی ها این محور را تقویت کرد.